INSPIRATION

10 råd för en djurvänlig semester

Att se vilda djur kan vara en fantastisk upplevelse. I samarbete med World Animal Protection har vi samlat några tips som gör det enklare att undvika semesterupplevelser där vilda djur utnyttjas och utsätts för stressande eller skadliga förhållanden.

 

1. Upplev vilda djur i naturen

Om du vill uppleva vilda djur rekommenderar vi att du gör det på djurens villkor – i naturen. I naturområden, reservat och nationalparker, både på land och i vatten, finns det ofta goda möjligheter att se djuren i sin naturliga livsmiljö. Om du väljer en hållbar och ansvarsfull arrangör kan du bidra till att stötta skyddet av vilda djur och deras livsmiljöer i naturen.

2. Se inte vilda djur uppträda

Köp inte biljetter till delfinarium, djurshower eller andra attraktioner där vilda djur uppträder. Var uppmärksam på att underhållning med vilda djur kan ingå i arrangerade utflykter. Fråga innan du köper biljetter.

3. Betala inte för att se djurplågeri

Köp inte biljetter till evenemang där djur utsätts för stress eller smärta. Det gäller inte bara underhållning med vilda djur, utan också tjurfäktning, rodeor samt tupp- och hundkamper.

4. Betala aldrig för att fotograferas med vilda djur

Många vilda djur i fångenskap har hämtats från naturen redan som ungar. Andra är födda i fångenskap under eländiga förhållanden enbart för att användas som fotorekvisita. Ofta har djuren tagits från sina mödrar strax efter födseln, fått sina klor och tänder borttagna eller nedslipade, och i vissa fall är de nedsövda så att de lättare ska kunna umgås med människor.

5. Tänk efter innan du besöker djurparker

I många av världens djurparker prioriteras inte djurens behov tillräckligt. Många av djuren lever i för små burar med dåliga möjligheter att utföra naturliga beteenden. Besökare kan komma mycket nära, eller till och med röra vid eller hålla djuren, vilket stressar dem.

Djurparker med ett seriöst engagemang för artbevarande bör ha avelsprogram för de djurarter som löper störst risk att utrotas i naturen, och de bör använda en stor del av sina resurser för att skydda vilda djur i sina naturliga livsmiljöer.

6. Rid inte på vilda djur

Vilda djur, som till exempel elefanter, fångas i naturen eller föds upp under dåliga förhållanden för att användas som riddjur för turister. För att göra dem fogliga bryts elefanterna ner mentalt genom fysisk och psykisk misshandel. När de inte arbetar är de vanligtvis fastkedjade under större delen av dagen. De får inte alltid rätt näring eller är kontrollerade av veterinärer.

7. Undersök förhållandena för rid- och dragdjur

Om du vill rida på en dromedar eller häst, eller åka på tur i en vagn som dras av djur, så undersök först hur djuren mår. De bör som minst ha möjlighet att stå i skuggan, dricka vatten och få vila. Om djuret ser undernärt ut, har sår eller kala fläckar i pälsen, så är det osannolikt att det tas om hand tillräckligt bra. Var kritisk och ifrågasätt om något känns fel.

8. Köp inte souvenirer från vilda djur

Souvenirer som härrör från vilda djur kan till exempel vara päls, elfenben eller sköldpaddsskal. Vanligtvis har djuren antingen dödats av tjuvjägare eller fötts upp i fångenskap under fabrikslikande förhållanden.

9. Undvik mat från misshandlade eller utrotningshotade djur

Undvik livsmedel från utrotningshotade arter eller djur som har slaktats på ett omänskligt sätt – till exempel gåslever från tvångsmatade gäss, hajfenssoppa eller "bushmeat" (bland annat ap-, orm- och elefantkött).

10. Klaga lokalt

Om du bevittnar djurmisshandel under din resa är det en bra idé att fotografera eller filma det du ser. Fotografier och videoinspelningar är ovärderliga bevis, men betala aldrig någon annan för att göra upptagningarna. Det är också viktigt att du protesterar lokalt. Informera din resebyrå, ditt hotell, den lokala turistbyrån eller en djurrättsorganisation.

LÄS OCKSÅ

5 anledningar att inte röra vilda djur

footer
lollo och bernie footer