Lollo och bernie framför havet
lollo och bernie på stranden

Historien om Lollo & Bernie

Lollo kommer från savannen i Afrika och Bernie från de lite svalare skogarna i norr. Hur kommer det sig egentligen att de två fann varandra och blev allra bästa vänner? Här hittar du Lollo & Bernies historia.  

Lollo är en giraff som föddes i Afrika. Där bodde hon på grässlätten tillsammans med sin familj och en flock giraffer. De brukade vandra, springa ikapp och äta löv från trädtopparna ihop. Lollo var lite annorlunda än de andra gira­fferna - för hon ville gärna utforska världen och älskade att dansa. 

Lollo tänkte ofta på om man kunde hoppa upp på ett löv eller ett moln för att flyga iväg på ett äventyr. Hon ville gärna iväg på ett äventyr.  

En dag såg Lollo en kanot flyta förbi i vattnet och tänkte då ifall den kanske kunde ta henne på ett äventyr. Lollo hoppade in i kanoten som började gunga från sida till sida. “Vad gör du Lollo?” ropade de andra girafferna av rädsla, “Giraffer kan ju inte simma!”.  

Lollo dansade runt i kanoten för att få den att bli stabil, medan solen långsamt gick ner och hon försvann bort i horisonten från de andra girafferna.   

Nästa dag vaknade Lollo i kanoten av ett starkt ljus och en sjökapten som hjälpte henne ombord på sitt fartyg. Där fick Lollo en sallad, blåbär och en plats att sova.  

Nästa morgon när Lollo vaknade var hon utvilad och redo för äventyr. Hon började leka med en massa barn och dansade runt med dem hela dagen lång. Sjökaptenen såg hur glad Lollo såg ut, och berättade att han skulle hjälpa henne till ett hotell med en stor dansscen, så fort de kom i land.   

På hotellet fanns mycket riktigt en stor scen, där skulle de även ha en danstävling. Lollo ställde upp i tävlingen - och hon vann första pris! En fin orange klänning som hon genast klädde på sig.   

Med sitt nya hem på hotellet och en ny fin klänning var det bara en vän Lollo kände att hon saknade.  

En dag när Lollo hälsade på alla nya glada ansikten som kom till hotellet såg hon en björn sittandes i skuggan. Hon gick fram och frågade vad han hette. “Jag heter Bernie. Vad heter du?” frågade Bernie Lollo.  

Lollo berättade allt om sig själv och sitt äventyr för Bernie. Hon berättade om Afrika, girafferna, kanoten, fartyget och danstävlingen. “Men du då Bernie, hur kom du hit?” frågade Lollo.  

Bernie lutade sig tillbaka och blundade en kort sekund. “Allt började långt uppe i de norra delarna av Europa...” 

När Bernie var liten bodde han i en grotta tillsammans med sin mamma och två bröder. Eftersom de var björnar gick de i ide och sov sig igenom hela vintern. “Att sova är så tråkigt, man missar ju massor!” tycker Bernie. 

Bernie ville ha sol och värme. Han bestämde sig för att gå ut i skogen för att se om han kunde hitta till solens land. “Du måste gå långt söderut för att känna värmen” sa en äldre björn som Bernie träffade på i skogen. Bernie visste att resan skulle bli lång. Han sa hejdå till sin mamma och sina bröder, sen gav han sig iväg. 

Det började bli sent och Bernie var rädd för mörkret. “Jag måste vara modig för att komma söderut” sa han till sig själv. Medan solen föll och natten kom fortsatte Bernie att gå. Plötsligt hörde han en hoande uggla. 

“Vart ska du ta vägen?” frågade ugglan. “Jag ska söderut” förklarade Bernie. “Det börjar bli sent, ta och vila lite under mitt träd så hjälper jag dig imorgon” sa ugglan. Bernie satte sig ner mot trädet och det dröjde inte länge innan ögonlocken kändes tunga och han somnade. 

Nästa dag följde Bernie ugglan som skulle flyga söderut. För att ta sig söderut skulle det krävas en stor fågel som kunde bära en stor björn som Bernie.  

Bernie gick genom en skog och över ett fält och där, där på andra sidan såg han dem. Jättefåglarna som hans mamma brukade kalla för flygplan. Väl inne på flygplanet satte han sig ned i en stol och gömde sig under en filt. “Här får du lite kläder så slipper du frysa” sa flygvärdinnorna. Bernie satte på sig kläderna och tittade ut genom fönstret. Där ute fanns molnen, och långt, långt borta kunde han även se solens land.  

Flygplanet landade, men vart skulle Bernie ta vägen nu? Han följde efter en familj och hamnade på en buss. “Vi ska till ett hotell precis vid vattnet” sa chaffören. “Oj vad spännande” tyckte Bernie. 

När bussen var framme gick Bernie och alla passagerare av. Bernie visste inte riktigt vart han skulle gå nu, så han satte sig i skuggan under ett träd. 

“Och det var så jag träffade dig” sa Bernie till Lollo. “Vilket spännande äventyr” tyckte Lollo. “Jag tycker vi ska vara vänner, bästa vänner!” fortsatte Lollo.  

Bernie blev så glad. Han hade också saknat att ha en vän sen han lämnade sin familj. “Bästa vänner för alltid” sa Bernie och tog Lollos hand medan de började promenera mot hotellet där de skulle bo båda två. 

Lollo visade Bernie runt på hotellet. “Här bor vi, och här kan vi äta mat, och där nere är stranden” sa Lollo. “Men bäst av allt, här är den stora scenen!” sa Lollo medan hon brast ut i glädje och hoppade upp på den. “Kom Bernie, så dansar vi!”. Bernie började följa Lollos danssteg. 

“Vi är bästa vänner och vi bor i solens land, vilka kan vi vara? Lollo & Bernie!” sjöng de högt tillsammans. Så levde Lollo & Bernie lyckliga i alla sina dagar i solens land. 

lollo och bernie footer
lollo och bernie footer